Sık Sorulan Sorular
Buradasınız: Anasayfa / Sık Sorulan Sorular
Sık Sorulan Sorular
Firmamıza gelen sık sorularla ilgili gerekli cevaplar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur;
Selkas Asansör Hız Regülatörü Gergi Kasnağı Montajını Nasıl Gerçekleştirebiliriz?
Ürünümüz raya bağlandıktan ve gergi kolunun hizalaması yapıldıktan sonra gergi kolunun altında gergi kolunu sabitlemek için bir yuva mevcuttur. Bu yuva civata veya benzeri ile sabitlendikten sonra halat ayarlamaları yapılabilir. Halat ayarlamaları yapıldıktan sonra sabitleme metali tekrar yuvadan alınmalıdır. Montaja ait videomuzu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

Selkas Asansör Yaylı Gergi Kasnağı Montajı

Kasnaklarda Kullanılan Kapalı Tip Rulman Bakımı Nasıl Olur?
Rulmanlar bazı etkenlerden dolayı (inşaat tozu, asansör kuyusunda biriken su ve rutubet vb.) bir zaman sonra içerisinde kir, toz ve pas gibi birikmeler meydana gelebilmektedir. Rulman içindeki pislik, genellikle rahatsız edici bir sesin çıkmasına sebep olur. Ciddi bir şekilde hasar görmüş bir rulman ise, düzensiz ve yüksek bir gürültü doğurur. Fakat korozyona uğramış rulman kapakları düzenli ve tek bir şekilde tok ses çıkarır. Bu aşamada rulmanın iç temizliğinin yapılması ve pasının sökülebilmesi için öncelikle bir pas sökücü kullanmalıyız. Rulmana zarar vermeden sadece pasının tamamen sökülmesini sağlayan kimyasallar mevcuttur. Kapalı tip rulmanlarda özellikle bu tip bir uygulama yapılabilmektedir. Pas sökücü uygulamasından sonra asansör 7 ila 8 tur çalıştırılır. İlk 3-4 tur revizyon hızında, sonraki turlarda normal seyir hızında çalıştırılır. Bunun amacı ise seyir esnasında rulmanın hareket etmesi sonucunda içerisindeki kir ve pasın tamamen dışarı atılmasıdır. Daha sonrasında SIVI GRES uygulamasıyla rulmanlarımızı yağlama işlemi yapabiliriz. Yağlayıcının görevi; sürtünmeyi azaltmak, aşınma korozyonu önlemek çalışma ısısını düşürmek ve gerek katı gerek sıvı kirlere karşı rulmanı korumaktır. Yağlanacak bir rulmanda yapılacak ilk iş çevresini temizlemektir. Tekrar yağlama için kullanılacak gres, orijinal gres kadar temiz olmalıdır. Hemen akabinde temizlenmiş rulmanın uygun bir sıvı gresle (Rulman uygulaması için doğru gresin seçilmesi ve rulman devreye alınmadan önce doğru miktarda uygulanması önemlidir.) yağlanması gerekir. Gresleme işlemi yapılırken rulman döndürülerek gresin yuvarlanma yoluna (iki kapak arasına) iyice yayılması sağlanmalıdır. Temizlemenin sonucunda hemen etki etmesi beklenir. Hiçbir düzensizlik ve gürültü olmamalı, pürüzlük hissedilmemelidir. İstenirse bundan sonra rulman ölçülüp kontrol edilerek durumu ve tekrar kullanılıp kullanılamayacağı incelenir. Bundan sonraki süreçte durumun tekrar edip etmediği kontrol edilmelidir. Farklı dönemde iki veya üç uygulamadan sonra rulmandan ses gelmeye devam ediyorsa rulmanların değişimi yapılmalıdır.
Asansörlerde 1,00 m/s Hızın Üstünde Poliüretan Tampon Kullanılır mı Ve Neden Hidrolik Tampon Kullanılmalıdır?
1 m/sn hızın üstünde yönetmelik olarak poliüretan tampon kullanılması yasaktır, aşağıda konu ile ilgili detaylı açıklamaya ulaşabilirsiniz; Tampon, asansör aşağı yönde inerken kabinin duramaması durumunda yere sert çarpmasını önlemek için kurulmuş bir sistemdir. Tampon dayanımı, sert çarpma esnasında hız beyan hızının maks.%115 hızda olacağı düşünülerek tasarlanmalıdır. Tamponlar poliüretan, yaylı ve hidrolik olarak kullanılabilir. 1 m/s hıza kadar enerji depolayan tamponlar (yaylı ve poliüretan) kullanılır. Enerji depolayan tamponlar 1 m/s hızlarından daha yüksek hızlarda yeterli enerji sönümlemesini sağlayamamaktır. Enerji biriktiren tipte tamponlar, sadece asansör beyan hızının 1 m/s’yi aşmadığı durumlarda kullanılabilir (TS EN 81-20 Madde 5.8.1.5). Bu yüzden 1 m/s ‘den daha yüksek hızlarda çalışan asansörlerde ve yüksek katlı binalarda enerjiyi dağıtan hidrolik tamponlar kullanılmalıdır. Enerjiyi dağıtan tipte tamponlar, bütün beyan hızlarında kullanılabilir (TS EN 81-20 Madde 5.8.1.6). Hidrolik tamponlar üzerine gelebilecek olan yük enerjisini, asansörü istenen ivmede ve mesafede durdurmak için kullanır. Çarpmanın enerjisini ısı enerjisine çevirir ve enerji dağıtımını sağlar. Hidrolik tamponlar TS EN 81-20 ve TS EN 81-50 standartlarının şartlarını sağlamalıdır. Enerji dağıtan tip tamponların mümkün olan toplam stroku, beyan hızının %115’ine karşılık gelen ağırlık durdurma mesafesine en az eşit olmalıdır. (TS EN 81-20 Madde 5.8.2.2.1) Yerine getirilmesi gereken gereklilikler (TS EN 81-20 Madde 5.8.2.2.3’e göre); Kabin düşerken, normal hızının maks. %115 ile düşeceği öngörülür bu yüzden kabinin tampona çarpması sırasında ortalama frenleme ivmesi 1g den küçük olmalıdır. (TS EN 81-20 Madde 5.8.2.2.2 ) Eğer, frenleme ivmesi 2.5g den büyük olursa süresi 0.04 saniyeden fazla olmamalıdır.( 3g den büyük frenleme ivmesi insan sağlığını tehlikeye atmaktadır.) Çarpmadan sonra kabin tampondan kalktığında eski haline geri dönmeli ve kalıcı bir şekil değişimi olmamalıdır. Tamponun üzerine yük düşmesi durumunda switch, asansörün elektrik sistemini devre dışı bırakır. Kabin tampona oturduğunda ya da karşı ağırlık tampona oturduğunda pistonda baskı oluşur ve silindir içerisindeki yağ dıştaki silindire aktarılır. Tampon üzerindeki baskı ortadan kalktığında switch elektrik sistemini devreye geri sokar.
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın