1 m/sn hızın üstünde yönetmelik olarak poliüretan tampon kullanılması yasaktır, aşağıda konu ile ilgili detaylı açıklamaya ulaşabilirsiniz;
Tampon, asansör aşağı yönde inerken kabinin duramaması durumunda yere sert çarpmasını önlemek için kurulmuş bir sistemdir. Tampon dayanımı, sert çarpma esnasında hız beyan hızının maks.%115 hızda olacağı düşünülerek tasarlanmalıdır. Tamponlar poliüretan, yaylı ve hidrolik olarak kullanılabilir. 1 m/s hıza kadar enerji depolayan tamponlar (yaylı ve poliüretan) kullanılır. Enerji depolayan tamponlar 1 m/s hızlarından daha yüksek hızlarda yeterli enerji sönümlemesini sağlayamamaktır. Enerji biriktiren tipte tamponlar, sadece asansör beyan hızının 1 m/s’yi aşmadığı durumlarda kullanılabilir (TS EN 81-20 Madde 5.8.1.5). Bu yüzden 1 m/s ‘den daha yüksek hızlarda çalışan asansörlerde ve yüksek katlı binalarda enerjiyi dağıtan hidrolik tamponlar kullanılmalıdır. Enerjiyi dağıtan tipte tamponlar, bütün beyan hızlarında kullanılabilir (TS EN 81-20 Madde 5.8.1.6). Hidrolik tamponlar üzerine gelebilecek olan yük enerjisini, asansörü istenen ivmede ve mesafede durdurmak için kullanır. Çarpmanın enerjisini ısı enerjisine çevirir ve enerji dağıtımını sağlar.
Hidrolik tamponlar TS EN 81-20 ve TS EN 81-50 standartlarının şartlarını sağlamalıdır. Enerji dağıtan tip tamponların mümkün olan toplam stroku, beyan hızının %115’ine karşılık gelen ağırlık durdurma mesafesine en az eşit olmalıdır. (TS EN 81-20 Madde 5.8.2.2.1)
Yerine getirilmesi gereken gereklilikler (TS EN 81-20 Madde 5.8.2.2.3’e göre);
Kabin düşerken, normal hızının maks. %115 ile düşeceği öngörülür bu yüzden kabinin tampona çarpması sırasında ortalama frenleme ivmesi 1g den küçük olmalıdır. (TS EN 81-20 Madde 5.8.2.2.2 )
Eğer, frenleme ivmesi 2.5g den büyük olursa süresi 0.04 saniyeden fazla olmamalıdır.( 3g den büyük frenleme ivmesi insan sağlığını tehlikeye atmaktadır.)
Çarpmadan sonra kabin tampondan kalktığında eski haline geri dönmeli ve kalıcı bir şekil değişimi olmamalıdır.
Tamponun üzerine yük düşmesi durumunda switch, asansörün elektrik sistemini devre dışı bırakır. Kabin tampona oturduğunda ya da karşı ağırlık tampona oturduğunda pistonda baskı oluşur ve silindir içerisindeki yağ dıştaki silindire aktarılır. Tampon üzerindeki baskı ortadan kalktığında switch elektrik sistemini devreye geri sokar.